İshali Kanamayı Kesen Mide Güçlendirici Beyaz Sandal Ağacı

Yorumlar · 102 Görüntüler

Mideyi güçlendirmede, ishal ve kanamayı kesmede faydalıdır.

Beyaz sandal ağacı şurubu (Minhācü’d-dükkān)
Mideyi güçlendirmede, ishal ve kanamayı kesmede faydalıdır.

Karışımı:

On dirhem yağının rengi sarıya çalan beyaz sandal ağacı iyice ufalanarak, iki gün iki gece yarım rıṭl gülsuyunda bekletilir. Süzülerek içerisinde sandal ağacının bekletildiği gülsuyu alınarak, etkisi suya çıkıncaya kadar sandal ağacı başka bir suda kaynatılır. Suyu süzülerek suda bir rıṭl şeker çözdürülür ve kaynatılarak kıvama getirilir. Bu şurubun üzerine ilk defada süzülen gülsuyu eklenir ve kaynatılarak kıvama getirilir. Şam ekşi narının tanelerinin içerisinde bekletildiği, dövmeksizin suya bastırıldığı yarım ūḳiyye su şuruba katılarak burukluğu kırılır. Kıvama gelinceye kadar kaynatılarak kaldırılır. Şurubun etkisini arttırmak istersen etkisini arttıracak kadar meyveyi şuruba ekle.

Sandal ağacı şurubu (el-Ḥāvī)
Kalbi güçlendirir, aşırı çarpıntıya ve sıcak karaciğere faydalıdır.

Karışımı:

Altmış dirhem rengi beyaza çalan sarı sandal ağacı alınarak rende ile yumuşak bir şekilde rendelenir. Bir rıtl keskin sirke, yarım
rıṭl koruk suyu ve üç rıṭl saf su içerisinde bir gün ve gece bekletilir. Suyun yarısı buharlaşıncaya kadar kaynatılır, el ile suya bastırılarak süzülür. Üzerine bir menn beyaz şeker atılarak ateşle kıvamına gelmesi sağlanır ve kaldırılır.

Sandal ağacı şurubu (eẕ-Ẕeḫīre)
Sıcak kalbe ve aşırı yüksek ateşlere faydalıdır.
Karışımı:

Elli dirhem rendelenmiş beyaz sandal ağacı, on istār şaraptan yapılmış sirke ve bir buçuk menn su içerisinde iki gün ve iki gece
bekletilir. Sonra sıvının yarısı gidinceye kadar kaynatılır. Sonra el ile iyice suya bastırılır ve sıkılır. Suya bir menn Ṭaberzed şekeri eklenerek kaynatılır ve köpüğü alınır. Şurup kıvamına yaklaşınca şurubun içerisine ezilmiş bir miskal kâfur ve bir dirhem safran eklenir. Bu şuruptan içilecek miktar semizotu suyu ile birlikte iki dirhemdir.

 

Yorumlar