zm şurubu (eẕ-Ẕeḫīre)
Cinsel gc arttırır.
Karışımı:
On sekiz menn iyi kalitede tam tatlanmış zm suyu alınır. Bir kese ierisine on istār aşağıda sayılan ila maddeleri konularak ağzı
bağlanır ve zm suyunun ierisine atılır. Kaynayarak şarap hline gelinceye kadar beklemeye bırakılır. Bana gre mselles şurup (te biri kalıncaya kadar kaynatılan zm suyu) kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Ateşten alınarak kırk gn gneş altında bekletilir ve sonra kullanılır.
Şuruba katılan ila malzemeli şunlardır:
Birbirine eşit miktarlarda şalgam tohumu, roka tohumu, gelinciksalebi, beyaz ve kırmızı zerdali dikeni, kuşkonmaz tohumu, holaren/kuşdili, balon otu tohumu, Berberi Abdsselāmotu ve havu tohumu. Ancak kesenin iki gnde bir karıştırılması,
suya tamamen daldırılması ve ierisindekinin ıkması iin sıkılması gerekir. Homojen bir şurup hline gelince kese suyu sıkılarak atılır. Şurup kaldırılarak kullanılır.
zm Şurubu (eẕ-Ẕeḫīre)
Şiddetli fke ve tmrlerden kaynaklanan boğaz ağrılarına karşı faydalıdır. Aynı şekilde mide lserlerine de iyi gelir. Karışımı: Altı rıṭl dili yakacak derecede tadı kekremsi olan ekşi zm suyu ierisinde her birisinden altışar istār sumak, kabuğu soyularak ufalanmış meyan kk, mazı, narieği, kırmızı gl; iki dirhem safran ve altışar dirhem d ve Yemen dereotu geride te biri kalıncaya kadar kaynatılır, ardından sıkılarak zerine yarım menn bal eklenir. Hepsi birlikte şurup kıvamına gelinceye kadar kaynatılır ve kaldırılarak kullanılır.