İncir şurubu (eẕ-Ẕeḫīre):
Böbrekleri ısıtır, mizacı yumuşatır, soğukluktan kaynaklanan sırt ağrısına karşı faydalıdır.
Karışımı:
İstediğin kadar yapışkan sulu ve etli, kurtsuz ve küflenmemiş sarı inciri alırsın. Üzerine incirlerin seviyesini fazlaca aşacak şekilde saf su dökülür ve incirler tamamen dağılıncaya kadar kaynatılır. Bir elekte suyu süzülür, incirdeki bütün sıvı özelliklerin akması için bir
gece bekletilir, ince bir süzgeçten geçirilerek, ağırlığının yarısı kadar arı balı eklenir. Kıvam alması için kaynatılır ve ihtiyaç anında kullanılır. Eğer mizacı daha fazla yumuşatması istenirse bu şuruba iki dirhem incir sütü eklenir.
İncir Şurubu (Minhācü’d-dükkān)
İbn Ebī Ḥavāfiz’in incir şurubu hakkındaki yazısından: Karnı yumuşatır, böbrekleri büyütür, ten rengini güzelleştirir, bedeni kanlandırır,
basurlulara faydalıdır. Oluşumundan önce kulunca engel olur, ortaya çıktıktan sonra faydalıdır. Nefes darlığına iyi gelir, gazları dağıtır, gazların bedenden çıkmasını sağlar. Bedeninin ısınmasına ihtiyacı olanların bedenini ısıtır, bedenin doğal sıcaklığını canlandırır, cinsel güce yardımcı olarak arttırır.
Daha önce bahsedilen üç ūḳiyye incir yedi rıtl su içinde incirler tamamen dağılıncaya ve geride suyun üçte biri kalıncaya kadar
pişirilir. İncirler iyice suya daldırılarak bir elekten geçirilir. Süzülerek ateşten kaldırılır ve üzerine dörtte biri kadar üç defa kaynatılarak çam fıstığı kalıbına dökülen şeker şurubu eklenir. Sonra her birisinden birer dirhem havlıcan, Çin tarçını, biber ve zencefil alınarak keten bir keseye konulur ve ihtiyaç duyulan şeylerle birlikte pişirilir. Pişerek olgunlaşıp, şurup kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Kaldırılarak kullanılır. Allah’ın dilemesiyle faydalı olur.